Stalen gevels coaten

Gevelcoating, beschermt het pand

Het coaten van een stalen gevel brengt veel voordelen met zich mee. Opdrachtgevers kiezen voor gevelcoating omdat met een relatief eenvoudige ingreep het aanzicht van bestaand vastgoed sterk verbetert. Daarnaast levert het ook een langere levensduur op. Het aanbrengen van de coating gebeurt zonder de reguliere werkzaamheden in het pand te verstoren. De investering is hierdoor vaak veel lager dan bij andere oplossingen.

Het Zuiden Coatings is bekend met alle eigenschappen van damwandprofielen, golfplaten en sandwichpanelen. Het gaat over gecoilcoate beplating op basis van verzinkt staal. Het laagje zink aan de binnen- en buitenzijde voorkomt corrosie. Bovenop het zink aan de buitenzijde, komt de coating. Die beschermt de gevel tegen weersinvloeden en geeft het materiaal kleur en glans. Dubbele duurzaamheid, functioneel en decoratief.

Wat is precies het probleem met stalen gevels?

Het probleem met alle gangbare soorten stalen gevelbeplating is duidelijk. Dit proces heet veroudering en kent drie fases:

  • Verpoedering
  • Onthechting
  • Corrosievorming

Hoe werkt veroudering?

Af fabriek is het oppervlak van de gevelbeplating afgewerkt met een fabriekscoating, veelvoorkomend zijn PVDF of Plastisol. Deze standaard coatings hebben een beperkte levensduur. Afhankelijk van de omstandigheden en de locatie, bedraagt die gemiddeld vijftien jaar.

De oorzaak van de veroudering is uv-straling. Het schadelijke zonlicht tast het bindmiddel in de coating aan waardoor de beschermende laag langzaam verpoedert. Daarmee komt het pigment in de onderliggende verflaag bloot te liggen. Voor verschillende kleuren bestaan verschillende gradaties in duurzaamheid. Tegelijk met dit proces daalt de elasticiteit van de coating. In het oppervlak ontstaan haarscheurtjes waardoor vocht binnendringt. Zodra het vocht de verzinkte onderlaag bereikt, volgt een reactie waarbij zinkzouten ontstaan. Dit zinkzout drukt de verflaag los. De onthechting is niet meer te stoppen zonder ingreep.  Zodra de functionaliteit van de oude coating verloren gaat, is het wachten op corrosie. De roestplekken ontstaan voornamelijk rond verbindingsbouten, overlappingsnaden en bij knip- en snijkanten.

Advies vragen voor mijn gevel

Welke behandeling is geschikt voor welke staalsoorten?

Voor nagenoeg elke staalsoort geldt dat coating noodzakelijk of raadzaam is. De manier waarop en waarmee verschilt. Naast kleur bestaat de keuze uit verschillende gradaties in afwerking, van mat tot hoogglans.

RVS

In theorie is het coaten van roestvast staal niet noodzakelijk. In de praktijk is het wel gebruikelijk. Door een behandeling behoudt het onverwoestbare oppervlak duurzaam de gewenste glans of kleur.

Zink

Zinken gevels kunnen zonder coating. Zoveel is zeker. Zonder verlies na verloop van tijd verandert het oppervlak. Na reiniging onder hoge druk verdwijnt het donkere en doffe oppervlak om plaats te maken voor de oorspronkelijke uitstraling.

Aluminium

Aluminium is ongevoelig voor roest. Wat wel onherroepelijk plaatsvindt, is verwering van het oppervlak. Coaten voorkomt dit. Daarmee blijft de oorspronkelijke esthetische waarde duurzaam op niveau.

Wat betekent corrosiebelasting?

De keuze voor de juiste coating hangt af van twee factoren. Als eerste de hoeveelheid regenwater die langs de gevel stroomt, als tweede de aanwezigheid van agressieve stoffen in de omgeving. Om verschillende soorten stalen gevelbeplating te beschermen tegen corrosievorming, werkt de branche met een normering voor deze zogenaamde corrosiebelasting. De opeenvolgende categorieën C1 tot C5 geven aan in hoeverre het materiaal bloot staat aan vocht en verontreinigingen. Categorie C1 is zeer laag, C5 zeer hoog. Elk type coating heeft eigen vochtwerende eigenschappen en valt daarmee binnen een categorie.

Welke coating is nodig voor stalen gevels?

Voor elke situatie bekijken we welke coating geschikt is. We zijn al tientallen jaren actief in dit vakgebied. De ruime ervaring is van groot belang bij het deskundig adviseren over welke coating geschikt is op elke specifieke locatie en bij verschillen in belasting. Voor de meest voorkomende materiaalsoorten bestaan speciale coatings. Geen zorgen over de borstwering onder de gevelplaten, die wordt ook zorgvuldig behandeld.

Welke voordelen heeft coating?

De ondergrond en de omstandigheden ter plaatse bepalen per situatie welke roestwerende coating de beste oplossing is. De voordelen op elke ondergrond zijn onmiskenbaar:

  • Stoot- en slagvast.
  • Water- en vuilafstotend.
  • Bestand tegen weersinvloeden.
  • Mos- en schimmelwerend.
  • Chemisch resistent.

Hoe werkt gevelcoating?

Het coaten van gevels is werk voor professionals. Vakmensen die gewend zijn om in de buitenlucht op hoogte te werken. Daarbij speelt naast de zorg voor kwaliteit ook de verantwoording over veiligheid voor mens en milieu. Het aanbrengen van coating op metselwerk, beton of staal gebeurt in drie stappen.

Stap 1: Reinigen

De eerste stap bestaat uit het grondig reinigen van het bestaande oppervlak met een industriële hogedrukreiniger. Hier komen naast milieuverantwoorde schoonmaakmiddelen absoluut géén chemicaliën aan te pas. Zo ontstaat een schone (vet- en stofvrij) en egale hechtlaag voor de nieuwe coating.

Stap 2: Hechtlaag aanbrengen

De tweede stap geldt als voorbereiding voor de optimale aanhechting van de nieuwe coating. Daarbij krijgen alle kritieke punten -hoeken, doorvoeren, dilatatievoegen of (las-) naden- een aanvullende behandeling met een primer. De behandeling van kwetsbare plekken verhoogt de kwaliteit van de coating.

Stap 3: Coaten

De derde stap is het aanbrengen van de coating door vakmensen. Afhankelijk van de conditie van de ondergrond, is één of twee lagen voldoende voor jarenlange zekerheid. Het aanbrengen gebeurt zonder verlies aan materiaal. Speciale voorzieningen zijn dan ook niet van toepassing.

Hoelang blijft mijn gevel mooi en beschermd?

Coating zorgt voor een fraai aanzicht en een perfecte bescherming van stalen gevels. De duurzaamheid van de nieuwe toplaag is afhankelijk van de ondergrond en de omstandigheden ter plaatse. Gemiddeld genomen bedraagt de levensduur ongeveer tien jaar.

Wat kost het laten coaten van mijn gevel?

Je wil graag weten hoeveel het kost om je gevel te laten coaten? Maar voordat ook maar een schatting van de kosten aan bod komt, eerst het volgende: voorkomen is beter dan genezen. Naast het esthetische verhaal geldt hier ook een commercieel belang. De waarde hiervan valt vooraf niet te verrekenen met de prijs voor nieuwe coating. Dat de investering geen gapend gat in de exploitatiebegroting slaat, staat bij voorbaat vast.

We hanteren geen standaardprijs per vierkante meter. Daarvoor zijn de omstandigheden (conditie, bereikbaarheid, materiaalsoort en schaalgrootte) per project te divers. Daarom brengen we per project graag een vrijblijvende offerte uit. De technisch specialist voert ter plaatse een inspectie uit, weegt alle relevante omstandigheden tegen elkaar af en berekent zorgvuldig de kosten. Lange termijn plannen? Geen probleem. Wanneer een ingreep niet direct noodzakelijk is, dan staat dit ook in het rapport vermeld. Maatwerk advies en offertes zijn de norm.

Offerte aanvragen

Welke garanties geeft Het Zuiden?

Duurzaamheid zit in meer dan de coating op zich. Het Zuiden Coatings bouwt ook graag aan duurzaamheid in relatie met opdrachtgevers. Dit betekent dat service en onderhoud ook doorgaat ná oplevering van een project. Om de kwaliteit van het werk te borgen, geldt een garantie die -afhankelijk van de productkeuze- oploopt tot vijf jaar.

Offerte aanvragen?

Klik hier om contact te leggen met Het Zuiden Coatings. De responstijd bij het aanvragen van een geheel vrijblijvende offerte bedraagt een tot drie werkdagen.

Contact maken

gevelcoating025

gevelcoating024

gevelcoating023

gevelcoating022

gevelcoating021

gevelcoating020

gevelcoating019

gevelcoating018

gevelcoating017

gevelcoating016

gevelcoating015

gevelcoating014

gevelcoating013

gevelcoating012

gevelcoating011

gevelcoating010

gevelcoating09

gevelcoating08

gevelcoating07

gevelcoating06

gevelcoating05

gevelcoating04

gevelcoating03

gevelcoating02

gevelcoating01