overlay image logo

Het coaten van stalen dakconstructies

De stalen constructie onder het dak van een bedrijfsruimte is kwetsbaar. Het risico wordt groter naarmate het gebouw hoger is. Simpelweg omdat kleine beschadigingen van een afstand niet zichtbaar zijn. Om man en paard te noemen: vlak onder het dak ontstaat totaal onopgemerkt corrosie. Hetzelfde geldt voor de binnenkant (onderkant) van de dakbeplating. Als dit oppervlak al in het zicht valt, is roestvorming nauwelijks te bespeuren. Het inschatten van mogelijke gevolgen is onmogelijk.

De aantasting van constructie en dak vindt plaats terwijl niemand het ziet. Het gebeurt bovendien elke dag opnieuw. Zomer en winter. In de meeste gevallen komt het probleem pas aan het licht als het te laat is. Na een hevige stortbui of een storm bijvoorbeeld. Dan levert achterstallig onderhoud naast directe kosten ook bijkomende kosten op aan alles wat zich daaronder bevindt: kantoorinventaris, machinepark en voorraad. De preventieve behandeling van dak en constructiestaal met speciaal ontwikkelde coatings van vooraanstaande fabrikanten, voorkomt dit. Bij Het Zuiden Coatings ligt het werk in handen van professionals. Die staan garant voor vakwerk.

Offerte aanvragen

Binnen 24 uur ontvang je vrijblijvend een offerte

Waarom staalconstructie/ onderzijde dakbeplating coaten?

Voorkomen is beter dan genezen. Reken maar uit. Het coaten van staalconstructie en de onderkant van een stalen dakbeplating verlaagt het risico op calamiteiten. Het is een efficiënte renovatiemethode die financieel en functioneel volledig in balans is. Het Zuiden Coatings hanteert bovendien een garantietermijn tot vijf jaar: de hoogste bescherming tegen de laagste kosten.

We hebben een duidelijke voorkeur voor roestwerende coatings. Deze watergedragen roestwerende coatings leveren onbetwist de beste prijs/kwaliteit verhouding.

Voordelen van onze roestwerende coatings

  • Extreem elastisch (200 procent).
  • Uitstekende hechting op staal.
  • Scheurt en bladdert niet.
  • Voorkomt (onder-) roestvorming.
  • Perfecte kantendekking.
  • Hoge laagdikte.

Wat kost dakcoating?

Voor ook maar een schatting van de kosten aan bod komt, eerst het volgende: voorkomen is beter dan genezen. Een calamiteit op het dak veroorzaakt per definitie veel kosten. Sterker nog, de prijs voor het aanbrengen van een nieuwe -optimaal beschermende laag- valt in het niet bij de rekening voor vernieuwing. Of erger nog, de rekening voor een calamiteit. Dat de investering geen gapend gat in de exploitatiebegroting van een pand slaat, staat ook bij voorbaat vast.

Het Zuiden Coatings hanteert geen standaard prijs per vierkante meter. Daarvoor zijn de omstandigheden (conditie, bereikbaarheid, materiaalsoort en schaalgrootte) per project te divers. Dit is ook waarom vrijblijvend offreren juist wel standaard is. De technisch specialist voert ter plaatse een inspectie uit, weegt alle relevante omstandigheden tegen elkaar af en berekent zorgvuldig de kosten. Lange termijn plannen? Geen probleem. Wanneer een ingreep niet direct noodzakelijk is, dan staat dit in het rapport vermeld. Maatwerk is de norm.

Helpt coating tegen roest?

De branche kent een gradatie voor corrosie. Het Zuiden Coatings gaat voor de hoogste kwaliteit. Dit betekent dat bij gebruik van de roestwerende coatings de zwaarste vorm van corrosie (C5-M) geen kans maakt. De blijvende elasticiteit maakt deze coatings geschikt voor gebruik op verschillende soorten stalen daken. De schadelijke gevolgen van rek en krimp blijven voortaan uit. Het dak gaat weer jaren onbezorgd mee. Een zegen voor de exploitatiekosten. Het antwoord is dus ja. Coating help tegen roestvorming.

Tot vijf jaar garantie

Duurzaamheid zit in meer dan de nieuwe coating op zich. Het Zuiden Coatings bouwt ook graag aan duurzaamheid in relatie met opdrachtgevers. Dit betekent dat service en onderhoud ook doorgaat ná oplevering van een project. Om de kwaliteit van het werk te borgen, geldt een garantie die -afhankelijk van de productkeuze- oploopt tot vijf jaar.

Hoe werkt dakcoating op stalen daken?

Het coaten van stalen dakconstructies is werk voor professionals. Vakmensen die gewend zijn om op hoogte te werken. Daarbij speelt naast de zorg voor kwaliteit ook de verantwoording over veiligheid voor mens en milieu. Het aanbrengen van coating op dakconstructies gebeurt in drie stappen.

Stap 1: Reinigen

De eerste stap bestaat uit het voorzichtig, maar grondig reinigen van het oppervlak met een industriële hogedrukreiniger. Hier komen absoluut géén chemicaliën aan te pas, alleen zuiver water. Zo ontstaat een schone (vet- en stofvrij) en egale hechtlaag voor de nieuwe coating. Op plaatsen waar corrosie tevoorschijn komt, volgt een grondige mechanische verwijdering. Als het gebruik van water geen optie is, dan maken we alles alleen stofvrij.

Stap 2: Hechtlaag aanbrengen

De tweede stap geldt als voorbereiding voor de optimale aanhechting van de nieuwe coating. Daarbij krijgen kritieke punten -lasnaden en doorvoeren- een extra behandeling met een specialistische primer. De behandeling van kwetsbare plekken geldt als borging voor de kwaliteit van de nieuwe toplaag.

Stap 3: Coaten

De derde stap is het aanbrengen van de coating. Afhankelijk van de conditie van de onderlaag, is één of twee lagen voldoende voor jarenlange zekerheid. Het aanbrengen gebeurt zonder verlies aan materiaal. Speciale voorzieningen zijn dan ook niet van toepassing.